Membres Eraaub

Accedeix al llistat de membres de ERAAUB

Línies de Recerca

Estudi i caracterització de materials ceràmics de l'Antiguitat Tardana

Els Projectes de l'ERAAUB

Situació dels Projectes de l'ERAAUB arreu del món.

TRANROMWORLDS - Canvis Socials, Econòmics I Culturals En El Periode Transicional De L'antiguitat A L'edat Mitjana (2)

Línia de recerca de llarga tradició dins el si de l'Equip. De fet l'equip neix dins la Càtedra d'Arqueologia de l'Antiguitat tardana de la Universitat de Barcelona creada en els seus orígens pel ja desaparegut Pere de Palol.

 

Les transformacions urbanes

L'ERAAUB té com un dels seus objectius la comprensió de les transformacions urbanes motivades per dos factors fonamentals com són l'arribada dels pobles bàrbars i el cristianisme. Actualment des del Grup estem coordinant un ampli projecte que pretèn la sistematització de les dades arqueològiques més significatives que testimonien el canvi en el disseny i en la dinàmica urbana de les ciutats a la península Ibèrica. En aquest sentit, ha estat clau la codirecció de membres de l'Equip de l'estudi arqueològic dins el gran programa de restauració i posada en valor del conjunt eclesial de Terrassa i de les excavacions de l'església de San Severo al World Heritage site de Ravenna (Itàlia), amb tota seguretat dos dels conjunts arqueològics d'aquestes característiques més important de l'Europa occidental. Els projectes han servit per a desenvolupar i posar en pràctica noves tecnologies i software desenvolupat en el si del grup, però a la vegada per evidenciar els canvis dins una societat en transició mitjançant l'estudi de la seva arquitectura i els rituals funeraris testimoniats amb les seves restes arqueològiques. A més l'Equip dirigeix les excavacions de dos jaciments romans i tardoantics cabdals en l'arqueologia hispànica com són Clunia (Peñalba de Castro) y Pol·lèntia (Alcúdia, Mallorca).

 

Les transformacions del món rural

Es tracta d'una línia amb una força i potencialitat molt gran dins el grup. Es tracta d'entendre les transformacions del món rural a partir de la seva arquitectura cristiana, món funerari, ocupació i explotació del territori. Des d'un punt de vista del territori s'ha vist cada vegada més la necessitat de relacionar els edificis cristians amb el seu territori, fet que ha motivat una preocupació més àmplia pel paisatge tardoantic i la transformació dels seus assentaments. A més, la seva aplicació a les Illes Balears és objecte d'un Pla Nacional. Així mateix l'equip dirigeix les excavacions de la vil·la romana de Sa Mesquida (Calvià, Mallorca) i els conjunts cristians de l'Illa del Rei (Menorca) i Son Peretó (Mallorca) dins un projecte més ampli de revisió de les esglésies de les Balears. Cal destacar la participació de l'equip en el Corpus Europeu d'Arquitectura Cristiana del que el grup s'encarrega de la coordinació del corpus espanyol i que afecta tant als edificis cristians urbans com als rurals.

Estàs aquí:Inicio

Contactar amb l'eraaub

Formulari de contacte

Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona

C/ Monte Alegre, 6-8 / 08001 Barcelona

Telf.: +34 93 403 75 34

e-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Entrada

Accedeix a la web com a usuari registrat.

Entra

Entrada d'usuaris

Nom d'usuari *
Clau *
Recorde'm